ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΚΑΛΗ
Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Βιογραφικό Χοράρχη

Βιογραφικό Χοράρχη

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΣΑΚΑΛΗ , ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΙΕΡΟΥ
ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ, καθηγητού ελληνικής μουσικής,διευθυντού της «Δημοτικής παραδοσιακής χορωδίας Πάτρας».

Πρώην Προέδρου Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών«Αγ.Ιωάννης ο Δαμασκηνός»

Ο Δημήτριος Σακαλής γεννήθηκε στα Άνω Σουδενέικα του Δήμου Δυτ. Αχαΐας το 1970. Είναι παντρεμένος με τη Διονυσία Ξανθάκη και έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, την Αρετή, τη Χρύσα και το Θανάση.

Η ενασχόλησή του με τη Βυζαντινή Μουσική άρχισε στην ηλικία των 13 ετών με τον πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού της Ευαγγελιστρίας Πατρών, αείμνηστο Γεράσιμο Φόρτη. Μαθήτευσε δίπλα του επί 5 έτη απ’ όπου και πήρε το Δίπλωμα του Καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής το 1988 με  βαθμό Άριστα από την «Δώριο» Μουσική Σχολή στην οποία δίδασκε. Το ίδιο έτος συνδέεται στενά με τον μεγάλο Πρωτοψάλτη Άρχοντα Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. Δημήτριο Νεραντζή, στον οποίο μαθήτευσε και μυήθηκε στο ψαλτικό ύφος.

Η ψαλτική του καριέρα αρχίζει λίγα έτη πριν. Το 1986 και σε ηλικία 16 ετών προσλαμβάνεται ως Λαμπαδάριος στον Ι.Ν.Αγίας Σοφίας Πατρών. Το 1988 προσλαμβάνεται ως Πρωτοψάλτης στον Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παραλίας Πατρών έως το 1990. Από το 1991 έως και Μάιο του 2017 διακονεί ως Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. του Αγ. Διονυσίου Πατρών.Τον Ιούνιο του ενεστώτος έτους προσλαμβάνεται ως Πρωτοψάλτης του Ι.Μητροπολιτικού Ναού Αγ.Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς και παράλληλα ως πρωτοψάλτης στις καθημερινές Θ. Λειτουργίες Δευτέρας και Τρίτης στον καθεδρικό Ναό της Αγ. Τριάδος Πειραιώς όπου μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία».

Το  2019  μαζί με τους μαθητές του ιδρύουν τον Βυζαντινό χορό ΠΕΤΡΟΣ Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟΣ ο οποίος απαρτίζεται και από Πρωτοψάλτες και Λαμπαδαρίους της Ι.Μητροπόλεως Πατρών

Τον Οκτώβριο του 2022 αποφασίζει να επιστρέψει στην Πάτρα και κατόπιν πρότασης προσλαμβάνεται ως Πρωτοψάλτης στον Ι.Ναό του Αγίου Νικολάου Αντιρρίου.

Παράλληλα με την ψαλτική του διακονία διδάσκει την ψαλτική τέχνη σε διάφορα ωδεία της πόλης των Πατρών και της περιφέρειας.

  • 2002-2003 στον τότε Δήμο Ωλενίας.
  • 2003-2004 στο Ωδείο «Αγία Τριάς».
  • 2004-2009 στο «Αχαϊκό Ωδείο» Πατρών.
  • 2007-2009 στο «Δημοτικό Ωδείο» Πατρών, από το 2007 έως 2017 στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών « Ο Απόστολος Ανδρέας» και από το 2017 έως και σήμερα στο «Ευρώπιο Ωδείο» Πατρών. Είναι στέλεχος πολλών βυζαντινών χορωδιών και έχει συμμετάσχει σε αρκετά επιμορφωτικά σεμινάρια.

Εξίσου σημαντική είναι η πολύχρονη δραστηριότητα στο συνδικαλιστικό τομέα. Συγκεκριμένα τη διετία 1998-2000 υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών « Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός». Το 2001 ως ταμίας και μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδας (ΟΜ.Σ.Ι.Ε.) από τη θέση του κοσμήτορα. Το 2012 εκλέγεται Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών θέση την οποία διατηρεί έως τον Ιούνιο του 2016 εκτελώντας παράλληλα και χρέη χοράρχου.

Επιπρόσθετα με τη Βυζαντινή Μουσική μεγάλη θεωρείται και η προσφορά του στη Δημοτική Παραδοσιακή Μουσική. Το 1992 ξεκινάει καριέρα στο Δημοτικό Τραγούδι με σημαντική εξέλιξη, αφού γρήγορα γίνεται ευρύτερα γνωστός μέσα από διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που συμμετείχε αλλά και μέσα από πολλές δισκογραφικές δουλειές που έκανε. Ερμήνευσε μεγάλες Δημοτικές μουσικές δημιουργίες και κάθισε δίπλα σε μεγάλους δασκάλους όπως το Γιάννη Κωνσταντίνου, την Τασία Βέρρα, τον Αλέκο Κιτσάκη, την Σοφία Κολλητήρη, τον Γιώργο Τζαμάρα, τον Θανάση Βαρσαμά, την Ευγενία Βέρρα κ.ά.

Όμως η αγάπη του για το Δημοτικό Τραγούδι δεν εξαντλείται εδώ. Το 2000 προσλαμβάνεται ως χοράρχης στην νεοσυσταθείσα χορωδία του Συλλόγου των εν Πάτραις Αιτωλοακαρνάνων «Ο Κοσμάς ο Αιτωλός», έως το 2003. Από το 2003 έως το 2009 είναι χοράρχης και συνιδρυτής του Μουσικοχορευτικού Ομίλου «Ο Αριστείδης Μόσχος». Από το 2009 έως το 2015 διευθύνει τη χορωδία του « Λυκείου Ελληνίδων Πατρών», από το 2015 έως το 2018 είναι χοράρχης της χορωδίας του «Πανηπειρωτικού Συλλόγου» Πατρών, από το 2018 έως το 2020 διευθύνει τη χορωδία της Στέγης Πολιτισμού «Αγία Λαύρα».Το ίδιο έτος μαζί με τριάντα μέλη ιδρύουν την «Δημοτική παραδοσιακή χορωδία Πάτρας» 

Και στις έξι χορωδίες έχει επιδείξει πλούσια δράση αφού έδωσε πάμπολλες συναυλίες στην Πάτρα και στην υπόλοιπη επικράτεια με απόλυτη επιτυχία.

Σήμερα ως ψάλτης και δάσκαλος της Θείας Τέχνης προσπαθεί με πίστη και αφοσίωση να μεταδώσει αλλά και να διασώσει κατά το δυνατόν την πολιτιστική μας κληρονομιά που αφορά την Ψαλτική Τέχνη και το γνήσιο Δημοτικό τραγούδι.

elGreek